Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Περί βαρβάρων

Φανταστείτε ότι φτάνετε σε ένα αεροδρόμιο και ενώ μόλις προσγειωθήκατε, πρέπει να βρείτε ένα κέρμα στο νόμισμα της χώρας που επισκέπτεστε για να πάρετε καροτσάκι να μεταφέρετε τις βαλίτσες σας. Είναι γνωστό βέβαια ότι οι τράπεζες ανά τον κόσμο δεν δίνουν συνάλλαγμα σε κέρματα. Κακή σας τύχη λοιπόν. Ή θα πρέπει να βρείτε κάποιον να σας χαλάσει το χαρτονόμισμα που κουβαλάτε, ή θα πρέπει να σύρετε τις βαλίτσες σας όπως όπως γιατί καρότσι γιοκ. Φανταστείτε ότι φτάνετε σε μια χώρα γύρω στα μεσάνυχτα μετά από δέκα ώρες πτήση, και να πρέπει να πάρετε άλλη πτήση στις 5 το πρωί για τον τελικό σας προορισμό. Το ταλαιπωρημένο σας κορμάκι λαχταράει να οριζοντιωθεί, αλλά οι ώρες δεν είναι αρκετές για να πάτε σε ξενοδοχείο. Βρίσκετε λοιπόν κάποια άδεια καθίσματα, όπου σίγουρα κάποιος ευλογημένος σχεδιαστής ξέχασε να περιλάβει τα χερούλια που χωρίζουν τις ατομικές θέσεις, και μόλις αναστενάζετε με ανακούφιση που καταφέρατε επιτέλους να οριζοντιωθείτε, και μόλις πάνε να γλαρώσουν τα μάτια σας για λίγα λεπτά, εμφανίζεται ένας αγροίκος μαντράχαλος και σας σκουντά βάναυσα: «Δεν επιτρέπεται ο ύπνος εδώ! Σηκωθείτε! Δεν επιτρέπεται να ξαπλώνετε!» Φανταστείτε να ψοφάτε στην δίψα, αλλά να μην υπάρχουν βρυσάκια ψύκτες γιατί τους κατήργησαν για να σε αναγκάσουν να αγοράσεις εμφιαλωμένο νερό από το κυλικείο και να το πληρώσεις χρυσό!

Φανταστείτε τώρα να προσγειωθείτε σε ένα αεροδρόμιο στολισμένο με εκατοντάδες ορχιδέες. Όπου τα νερά τρέχουν άφθονα. Όπου έχουν πολυθρόνες-κρεβάτια σε σκοτεινές γωνιές με ταμπελίτσες που ζητούν ησυχία για να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν οι μετεπιβιβαζόμενοι επιβάτες. Όπου έχουν πολυθρόνες με ηλεκτρικό μασάζ για τα πόδια να κάνεις με τις ώρες τζάμπα. Όπου έχεις δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όπου έχουν παιδικές χαρές, συντριβάνια και βρεφικούς σταθμούς, όλα δωρεάν για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Όπου αισθάνεσαι ότι σε σέβονται, σε καταλαβαίνουν και σε νοιάζονται.

Τώρα ξέρω ότι οι πιο αισιόδοξοι από σας θα ήθελαν να ακούσουν ποια από τις δύο χώρες είναι η Ελλάδα και ποια η Σιγκαπούρη. Ξέρω όμως, ότι οι πραγματιστές ανάμεσα σας ήδη γνωρίζουν, χωρίς να σας το πω, ποια από τις δύο χώρες είναι η χώρα της φιλοξενίας και ποια η χώρα των βαρβάρων!

Μαρία Πέτρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου