Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Περί “Φώναξα, φώναξα...”

Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να φωνάζουμε. Φωνάζουμε και πιστεύουμε ότι έτσι θα λύσουμε τα προβλήματα μας! Φωνάζουμε στα κανάλια της τηλεόρασης! Φωνάζουμε στους δρόμους! Φωνάζουμε ακόμα και γραπτώς στους τοίχους: “Να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο σύντροφος Γιανγκούλας!” (Και ο εισαγγελέας που διαβάζει αυτήν την απαίτηση, τρέχει στο γραφείο του και δίνει αμέσως εντολή να ελευθερωθεί ο σύντροφος Γιανγκούλας!) Πάμε σε προεκλογική συγκέντρωση όχι για να ακούσουμε τί έχει να πει ο αρχηγός, αλλά για να φωνάζουμε ενώ μιλάει: “Ζη-τω-η-Νε-α-Δημό-κρατία!”
Θυμάμαι την γιαγιά μου που πάντα διαμαρτύρονταν που οι γείτονες της είχαν φάει 30 πόντους από το οικόπεδο όταν έβαλαν τον μεσο-φράχτη. “Και τί έκανες γιαγιά για το θέμα αυτό;” “Φώναξα...φώναξα, αλλά πού αυτοί.” Έτσι η γιαγιά μου έζησε όλη της την ζωή με έναν στενό διάδρομο προς την πίσω αυλή, ενώ οι γείτονες είχαν φαρδύ διάδρομο με παρτέρι. Μετά ήταν και η μάνα μου. Μια μέρα με πήρε τηλέφωνο από το σπίτι της στο χωριό να μου πει αναστατωμένη ότι οι γείτονες βάζουν τον φράχτη μισό μέτρο μέσα στην αυλή της. Πήγα κατ' ευθείαν. Πράγματι ο φράχτης ήταν μέσα στο οικόπεδο μας. “Τι έκανες μαμά γι' αυτό;” “Φώναξα, φώναξα...” “Πήγες σε δικηγόρο να καταθέσεις μήνυση για προσωρινά μέτρα;” “Έλα καημένη, μήνυση στους γείτονες;” Εννοείται ότι μια ώρα αργότερα, όταν οι γείτονες έλαβαν την εξώδικο από την δικηγόρο στην οποία πήγα, το κτίσιμο σταμάτησε, ήρθε τοπογράφος και μέτρησε, και την άλλη μέρα ο φράχτης τραβήχτηκε στην θέση του και το θέμα έληξε. Η μαμά μου όμως ακόμα επιμένει ότι ο φράχτης πήγε στην θέση του γιατί αυτή “φώναξε...φώναξε...”.
Τώρα κάπως έτσι προγραμμάτιζε ο κύριος Τσίπρας να λύση το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Θα φώναζε... θα φώναζε... Έστειλε και επιστολές. Απαίτησε να αποσυρθούν υπογραφές (βρε μανία με τις υπογραφές, στην Μακρόνησο είχε κάνει;) Θα καταργήσει μονομερώς το μνημόνιο και άλλα παρομοίου είδους γρονθοκοπήματα στο στήθος εις ένδειξιν πυγμής! Άκουσα και κόσμο να λέει: “Καλά τα λέει το παλικάρι! Να τους τα πει! Να τους τα πει!” Να φωνάξει δηλαδή, να φωνάξει! Και οι άλλοι θα τον ακούσουν και θα φοβηθούν, και θα μας δώσουν τα λεφτά χωρίς όρους και θα ζήσουμε εμείς καλά και αυτοί πολύ μα πολύ καλύτερα!

Μαρία Πέτρου


2 σχόλια:

  1. "First they came for the communists,
    and I didn't speak out because I wasn't a communist.

    Then they came for the trade unionists,
    and I didn't speak out because I wasn't a trade unionist.

    Then they came for the Jews,
    and I didn't speak out because I wasn't a Jew.

    Then they came for me
    and there was no one left to speak out for me."

    Martin Niemöller

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το νόημα του άρθρου είναι οτι υπάρχει ο αποτελεσματικός τρόπος να διεκδικισει κανείς κάτι και υπάρχουν και οι ανόητοι τρόποι.
      Δεν φανταζομαι να περιμένει κανείς οτι ο αλητάκος με τα γιαούρτια και τα μολότοφ στο χέρι θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας!

      Διαγραφή