Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Περί μεγαλείων


Ο Σαίξπηρ, κάπου στο έργο “Η δωδέκατη νύχτα”, έχει το περίφημο απόφθεγμα “Some are born great, others achieve greatness and some have greatness thrust upon them.”, που μπορεί να μεταφραστεί ως “Μερικοί γεννιούνται μεγάλοι, μερικοί γίνονται μεγάλοι, και μερικούς τους κατακλύζουν με μεγαλεία!”
Ένας που γεννήθηκε στις δόξες και στα μεγαλεία, όλο και κάτι έμαθε από την οικογένεια του για το πώς να χειριστεί τέτοιες καταστάσεις. Ένας που απέκτησε τα μεγαλεία με το σπαθί του, πάλι κάπως θα έχει και το μυαλό να μπορεί να τα χειριστεί μια και τα απέκτησε με την αξία του. Πάρε όμως έναν φουκαρά καραγκιοζάκο που ξαφνικά βρέθηκε σε μια κατάσταση πέρα και από τις εμπειρίες του και από τις δυνάμεις του; Πώς να την χειριστεί, προπαντός αν μέχρι τότε πέρασε τον χρόνο του πιστεύοντας ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα λύνονται με γιαούρτια προς τους ανεπιθύμητους και μολότοφ για να αποτελειώσουμε ό,τι είχε μείνει; Έτσι, όταν ο κύριος Τσίπρας πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, το παιδί δεν κρατιόταν από υπερηφάνεια!
Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός αριστερού κόμματος παίρνει τέτοια εντολή!” είπε στον Πρόεδρο, και δεν ξέρω, αλλά περίμενε τον Πρόεδρο να πετάξει από την χαρά του για το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός; Και τί έγινε μετά; Το άτομο που ξαφνικά είχε αυτήν την τιμή, ήξερε να την χειριστεί; Ιδέα δεν είχε! Άρχισε να μιλάει σε πανεπιστημιακούς (καλά τα στελέχη του δεν τον είχαν ενημερώσει ότι ο κύριος Μυλόπουλος δεν είχε ιδρύσει το Αντιδιαμαντοπουλικό κόμμα, δεν είχε κατέβει στις εκλογές και δεν είχε έδρες στην βουλή;), σε ΑΔΕΔΥ, σε Πράσινους (πάλι απληροφόρητος ότι κανείς από αυτούς δεν είχε έδρες στην βουλή για να στηρίξουν την κυβέρνηση που υποτίθεται ότι προσπαθούσε να δημιουργήσει) και σε κόκκινους (αγνοώντας και πάλι ότι είχαν δηλώσει κουφοί). Τελικά αφού το παιδί “εξήντλησε όλα τα περιθώρια συνεννόησης”, (ποια ακριβώς;) κάθισε στην άκρη σχεδιάζοντας την επόμενη καταστροφή που θα προκαλούσε.
Τώρα πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν άτομα σε καράβι που ναυαγεί που θα επέλεγαν ένα τέτοιο ανεύθυνο άτομο να κυβερνήσει το πλοίο και να τους βγάλει από την καταιγίδα, είναι κάτι που το μικρό μου το μυαλό δεν μπορεί να το κατανοήσει!

Μαρία Πέτρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου